ΔΙΕΘΝΗ-ΗΜΕΡΑ-ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ-ΤΗΣ-ΦΤΩΧΕΙΑΣ.jpg

ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (Ο.Η.Ε) εις Μνήμη των αγώνων και των προσπαθειών Εξάλειψης της Φτώχειαςτου Καθολικού Ιερέα ΓΙΟΤΖΕΦ ΒΡΕΣΙΝΣΚΙ, καθιερώνει την 17η Οκτωβρίου σε ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Όλα ξεκίνησαν από μια μεγάλη διαδήλωση στις 17 Οκτωβρίου του 1987. Περίπου 100.000 άτομα διαδηλώνουν στο Παρίσι με Κεντρικό Μήνυμα  <<Οπουδήποτε οι Άνδρες και οι Γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και είναι Ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά>>. Οι Γάλλοι μ ΄ αυτό τον τρόπο στήριζαν την Διεθνή Οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Ιερέας ΒΡΕΣΙΝΣΚΙ με την ονομασία <<INTERNATIONAL MOVEMENT ATD FOURTH WORLD ­– ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ>> που είχε ως βασικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σ΄ όλο τον κόσμο.

Σήμερα Παγκόσμια διαπιστώνουμε το φαινόμενο της αύξησης της φτώχειας παρόλο που οι Χώρες Υψηλού ή Μεσαίου εισοδήματος προσπαθούν να την ελέγξουν μέσα από Προγράμματα Κοινωνικής Βοήθειας το αποτέλεσμα αυτού του Κοινωνικού φαινομένου δεν μειώνεται και βρίσκει να πλήττει  το πιο ευαίσθητο και ευπαθής τμήμα του πληθυσμού της Γης  που είναι τα παιδιά.

Στην Χώρα μας το Δεκέμβριο του 2016 ξεκινά μια συλλογική προσπάθεια Φορέων να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τα προβλήματα της ακραίας φτώχειας που αυξήθηκε εξ ΄ αιτίας της οικονομικής κρίσης και αργότερα από την Πανδημία του COVID. Το Σχέδιο για την μείωση της φτώχειας δεν ήταν αποτελεσματικό. Η οικονομική στήριξη  του ΕΣΠΑ και του Κοινοτικού Ευρωπαϊκού Ταμείου  βοήθησε στην δημιουργία Δομών Φιλοξενίας Αστέγων και Ημερήσιας Φροντίδας, γεύματα σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού στα πλαίσια της Παιδικής Μέριμνας και Φροντίδας  και Βοήθεια στο σπίτι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Παρ΄ όλα αυτά κινδυνεύουμε από την  Ακραία φτώχεια γιατί οι 17 στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσε ο Ο.Η.Ε. στο Σχέδιο της <<ΑΤΖΕΝΤΑ 2030>> δεν επιτεύχθηκαν και δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην εξάλειψή της και στην μείωση της κοινωνικής ανισότητας. Ήδη και στην Χώρα μας θα υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην πρόσβαση του  νερού από το φαινόμενο της λειψυδρίας και στις ανισότητες ανδρών και γυναικών. Σκοπός όλων μας είναι μέχρι τέλος της δεκαετίας να γίνει μια πιο εποικοδομητική προσπάθεια πρώτα από τις Κυβερνήσεις και παράλληλα από Διεθνής Οργανισμούς αλλά και από τι πιο απλές συλλογικότητες σε Δήμους και Περιφέρειες για την δημιουργία συνθηκών ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας και για την πραγματική εξάλειψη της φτώχειας στο σύνολο.